Kuten joskus aiemmin olen jo kirjoitellutkin niin Mandy on nirso ruuan suhteen. Kahtena peräkkäisenä päivänä ei sama ruoka kelpaa, joskus tehdään jostain ruuasta pitkäkin lakko, joskus suostutaan jonkin aikaa syömään vain jotain tiettyä ja paastopäiviä pidetään enemmän tai vähmmän säännöllisesti. On tässä kuulkaa saanut yhden jos toisen kerran ihmetellä, että mitä tälle nassulle pitäis syöttää. Mandyn isän eli Resson omistaja eli Johanna mainosti mulle jokin aika sitten Ylivieskassa pidettävää luentoa koiran luonnollisesta ruokinnasta. Kiitokset Johannalle!! Luennoitsijana oli Malin Ekblom ja luento oli siis eilen. Ja minähän tietenkin istuin kyseisellä luennolla koko päivän korva tarkkana ja valmiina kysymään aina, kun kysyttävää tuli.

Malin selitti ensin perusasioita ja saimme toki kyselläkin tarpeen mukaan, tunnelma ei onneksi ollut kovin virallinen, joten kysymyksiä uskalsi esittää. Myöhemmin kävimme läpi jokaisen kokemuksia ja Malin vastaili kysymyksiimme. Listaan tänne blogiin joitakin pääasioita, joita eilen opin. Paljon tuli jo ennestään tuttua tietoa, mutta oli silti helpottavaa saada vahvistusta omiin käsityksiin. Nyt uskon paljon vankemmin, että olemme...tai oikeastaan Mandy itse on tehnyt kokoajan ihan oikein.

Luonnollisen ruokinnan mukaan koiran olisi hyvä syödä epäsäännöllisiin aikoihin eri ruokia ja eri määriä, ettei mahalaukku ehdollistu saamaan samaa määrää samaa ruokaa samaan kellonaikaan. Jos mahalaukku ehdollistuu tällaiseen säännöllisyyteen se saattaa hylkiä kaikkea vierasta, joka mahaan tulee ja tuloksena on, että koira oksentaa muun ruuan, koska maha ei miellä sitä enää ruuaksi ja pyrkii eroon vieraasta mahdollisimman nopeasti. Ruokavalio sisältää paljon luita, vähän lihaa ja vähän kasviksia. Viljaa ei ole välttämätöntä käyttää ollenkaan kuten ei myöskään maitotuotteita. Niitä koira ei tarvitse. Ruokaa ei kypsennetä, koska kypsennettäessä menetetään aina arvokkaita ravintoaineita. Koirien ruuansulatus on villien koiraeläinten kaltainen, mutta koirakohtaisia eroja löytyy toki. Uusi asia minulle oli, että luonnollista ruokaa syövällä koiralla ripuliin ei toimi yleisesti suositeltu riisi vaan esimerkiksi naudan maha tai muu helposti sulava ruoka. Mandyn ripulit tosin ovat kadonneet kokonaan. Kasviksien lisäksi voi tarjota myös marjoja ja hedelmiä sekä erilaisia yrttejä. Hedelmiä emme juurikaan anna Mandylle lähinnä siitä syystä, ettemme lisäainemäärien takia syö itsekään muita kuin lähinnä kotimaisia omenoita.

Mandy on syönyt 2,5-3 kuukautisesta lähtien luonnollista ruokaa. Ihan alussa lihaa, puuroa ja kasviksia. Melko pian jätimme viljan kokonaan pois ja lisäsimme luut. Mandy on kasvanut hitaasti ja tasaisesti. Jännittävää on ollut monesti, koska ei ole ollut oikein vertailupohjaa, kun muut tutut leon pennut eivät ole syöneet luonnollista ruokaa. Useat kerrat olen jutellut Arjan (Mandyn kasvattaja) kanssa huolissani mm. Mandyn painosta tms. Arja on ollut ihana kasvattaja tukiessaan meitä tässä ja rauhoitellessaan aina, kun olen huolissani jotakin asiaa kysynyt. Kiitos siitä!! Nyt vuoden kokemuksella olen varma, että tulemme jatkossakin syöttämään koiramme luonnollisella ruualla. Mandy on opettanut meille paljon näistä asioista ja kiitos siitä myös Mandylle!!

Mandy siis itse valitsi aikanaan, ettei syö nappulaa. Niinpä vaihdoimme luonnolliseen ruokaan. Itse emme yö kovinkaan paljoa hiilihydraatteja, joten emme nähneet sitä koirallekaan tarpeellisena ja jätimme viljat. Päätimme kokeilla luita ja Mandy vahvisti sen syömällä niitä sellaisella riemulla, että päätimme pitää ne pysyvästi ruokavaliossa. Nyt kesän alussa Mandy on kieltäytynyt syömästä kasviksia...mutta tyttö syö kuitenkin ulkoillessaan paljon ruohoa. Eli Mandy hoitaa itse omat kasviksensa luonnosta (tämän Malin vahvisti eilisellä luennolla). Olemme myös yhdessä syöneet kuivattua nokkosta ja tuoreita koivunlehtiä :) Jos olemme yrittäneet antaa Mandylle ruokaa samoihin aikoihin päivittäin on Mandy kieltäytynyt syömästä, joten on itse pitänyt huolta oikeasta ruokailurytmistä.

Mahtavaa, kun pääsin luennolle. Melko suuri kivi vierähti harteilta, kun kuulin asiantuntijalta, että teemme asioita ihan oikein :) Jatkamme siis samaan malliin.

Tällainen pakkaus on kasvanut luilla, lihalla, sisäelimillä ja kasviksilla (ja makkarahan on täällä suomessa laskettava selvästi kasviksiin)

1243760167_img-d41d8cd98f00b204e9800998e