Mandylla on hot spot. Tässä todisteita

Kävimme lääkärillä, joka leikkasi karvat, puhdisti märkivän ihon ja määräsi 20 päivää antibioottia. Aika rankka kuuri. Ihottuma on jo kuivunut ja kutina helpottaa. Ilmeisesti lääkkeen ansiosta koira nukkuu melkein kokoajan.

Minä olen nyt lukenut pari päivää kirjoja ruokavaliosta, jotta osaisin paikata Mandyn ruokaa sellaiseksi, ettei tästä hot spotista tulisi kierrettä. "Märkäisen ihotulehduksen hoitona ovat perinteisesti antibiootit ja kortisonivoide. Ulos tuleva märkä on kehosta poistuvaa haitallista aineenvaihduntakuonaa. Antibiootit lopettavat märän tulon, jolloin kuonan eritys ihon kautta estyy. Kun lääkitys lopetetaan, ihotulehdus ilmaantuu entistä voimakkaampana, kun sisäistä myrkkykuormitusta voidaan taas purkaa."(suora lainaus Ulla Kivimäen Koiran luonnonmukainen hoito -kirjasta) No, vastaavan antibioottikierteen olen kokeillut itse joskus, joten uskon kyllä hyvinkin tähän Kivimäen kirjoitukseen.

Nyt siis täytyisi vahvistaa Mandyn omaa vastustuskykyä niin paljon, että onnistuisimme taistelussa antibioottia vastaan. Tämähän vasta kuulostaakin hullulta. Yritän siis keksiä lääkettä lääkettä vastaan. Näin se kuitenkin on. Olen ostanut Mandylle valkosipuli-kreikanherne-tabletteja, vihannestabletteja, nutrolin-öljyä ja sesamöljyä sekä b-vitamiinia. Nyt yritän arpoa mitä lisäisin. Nutrolinin aloitin jo ja samoin nuo tabletit, sesam ja b-vitamiini odottelevat tarkempia tutkimuksia. Lisää lainauksia Kivimäen kirjasta: "Hilse voi johtua mm. B-vitamiinin puutteesta. Hilseily liittyy yleensä koiran heikkoon yleistilaan ja väärään ruokavalioon." Hoitoon Kivimäki suosittaa monen muun asian ohella lisäämään viljoja ja puuroja sekä jossain määrin myös esimerkiksi banaania tai perunaa ruokaan. Ja tästä vasta pääsenkin dilemman ytimeen.

Meidän perheessä me ihmiset syömme vähähiilihydraattista ruokaa. Olemme lukeneet joitakin vuosia jo Antti Heikkilän kirjoja ja noudattaneet enemmän tai vähemmän tiukasti hänen suosittelemiaan ruokaohjeita. suora lainaus Heikkilän teoksesta Ravinto ja terveys (ja mainittakoon, että heikkilä on jo vuosia syöttänyt omaa koiraansa samoin kuin itse suosittaa ihmisiä syömään). "Tärkkelyksessä esiintyy kahta eri pitkäketjuista hiilihydraattia, amyloosia ja amylopektiinia. Näiden kahden suhde ratkaisee käytännössä imeytymisnopeuden. Amyloosin ja amylopektiinin välinen suhde vaihtelee eri ruoka-aineisssa. Amyloosi muodostaa tiukkoja sidoksia ja hidastaa imeytymistä kun taas amulopektiini hajoaa nopeasti ja aiheuttaa nopean verensokerin nousun. Esimerkiksi peruna ja banaani sisältävät runsaasti amylopektiinia ja toimivat elimistössä puhtaan sokerin tavoin. " "Sokeriin perustuva aineenvaihdunta rasittaa elimistöä myös muilla tavoilla. Jatkuva sokerin poltto kuluttaa antioksidanttivarastoja ja vitamiineja enemmän kuin luonnollinen rytminen aineenvaihdunta." "Hormonit säätelevät aineenvaihduntaa. Vasta viime vuosina on kyetty selvittämään näiden hormonien toimintaa ja merkitystä. Aineenvaihduntaan vaikuttavia hormoneja löydetään jatkuvasti lisää. Säätelyn häiriöt ovat kaikkien ravintoon liittyvien ongelmien keskeinen syy. Niin yli- kuin alipaino johtuvat enemmän tämän säätelyjärjestelmän häiriöistä kuin kaloreista sinänsä. Hiilihydraatit on ainoa ruoka-aineryhmä, joka vaikuttaa suoraan tähän järjestelmään."

Nyt moni voi varmaan todeta, että tuo on humpuukia, mutta minullapa on lähipiirissäni elävä todiste tämän ruokavalion toimivuudesta. Läheiseni sai vuosien jälkeen vähitellen lopettaa insuliinin pistämisen, lukuisat diabetes-lääkkeet sekä verenpainelääkkeet pelkästään tämän vähähiilihydraattisen ruokavalion ansiosta. Itsekin tiedän jo useita hyviä vaikutuksia. On siis kovin hankalaa ajatella, että koira erityisesti tarvitsisi viljoja, kun ihminenkin selviää vallan mainiosti ilman. Hiilihydraatteja on myös kasviksissa, joista niitä saa ihan riittävästi.

Tämän sekavan kirjoituksen jälkeen jään pohtimaan Mandyn tulevaa ruokavaliota, koska siinä selvästi on jotain vikaa. Jos joku jaksoi tämän kaiken lukea ja omaa tietoa tai haluaa muuten vain kommentoida, niin otan kaikkea keskustelua asiasta vastaan enemmän kuin mielelläni :)